Intel představil své první čipletové procesory Meteor Lake
Novinka Intel představil své první čipletové procesory Meteor Lake

Intel představil své první čipletové procesory Meteor Lake

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Přinesou LP E-jádra, 2x výkonnější iGPU a čip pro AI výpočty.

Reklama

Společnost Intel dnes uspořádala konferenci, kde CEO Pat Gelsinger představoval nové technologie a produkty. Došlo i na procesory Meteor Lake, ale bohužel pouze okrajově. Dozvěděli jsme se jen to, že na trh (v noteboocích, pro desktop se nechystají) dorazí 14. prosince. Naštěstí jsme se však mimo samotnou prezentaci dočkali samostatného, velmi výživného videa a dodatečných slidů prostřednictvím magazínu Techpowerup, které novou architekturu blíže představují.

Meteor Lake přináší oproti Raptor Laku opravdu spoustu novinek. Asi tou největší jsou každopádně čiplety, neboť až dosud (na rozdíl od AMD) Intel používal monolit. Meteor Lake je rozdělen do několika tzv. dlaždic (tiles), konkrétně jde o grafickou část, SoC, IO a samotnou výpočetní dlaždici. Pro tu poslední zmíněnou společnost využívá svůj nový výrobní proces Intel 4, který slibuje účinnost lepší o 20 % oproti Intel 7. Pro zbytek dlaždic byla využita kombinace starších procesů od Intelu a těch externích od TSMC.

Zdroj: Techpowerup
Zdroj: Techpowerup

Intel na konferenci mimochodem potvrdil, že vývoj nových procesů pokračuje dobře a zatím jde vše podle plánů. Ještě letos má začít výroba na Intel 3, v první půlce příštího roku Intel 20A a v druhé polovině příštího roku Intel 18A, čímž se má zakončit celý plán na 5 výrobních procesů za 4 roky.

Zdroj: Techpowerup
Zdroj: Techpowerup

Zpátky ale k Meteor Laku. Samotná CPU dlaždice přináší nová P-jádra s označením Redwood Cove, jež však oproti Golden Cove přináší prakticky jen lepší účinnost. O něco zajímavější jsou nová E-jádra Crestmont, jež slibují 4 až 6% IPC nárůst oproti jádrům Gracemont z minulé generace.

Výpočetní část může obsahovat až 6 P-jader a 8 E-jader, ale to není všechno. SoC dlaždice totiž nabízí ještě tzv. Low Power Island, kde najdeme další 2 Low Power E-jádra. Ta jsou postavená na stejné architektuře a slouží především pro další šetření baterky. Pokud totiž na výkon stačí pouze tyto dvě jádra, nechá se zapnutá SoC dlaždice a CPU část se může zcela vypnout.

S tím souvisí i nový scheduling systém, tzv. Intel Thread Director. Zatímco Raptor Lake upřednostňuje pro vyšší zátěž P-jádra a pro nižší E-jádra, Meteor Lake na to jde jinak. Potřebnou práci se nejprve pokusí vykonat 2 LP E-jádra na SoC, pokud to nebude stačit, tak se zapne výpočetní dlaždice s E-jádry, a pokud nebude dostatek ani to, tak už se zapojí do akce P-jádra.

SoC dlaždice skrývá ještě jednu zajímavou věc, a to je Neural Processing Unit (NPU), tedy speciální čip pro AI výpočty. Ten slibuje vysoký výkon a především velmi dobrou účinnost, podle Intelu až 8x větší než při použití CPU + i GPU.

Zdroj: Techpowerup
Zdroj: Techpowerup

Jako poslední se podíváme na GPU dlaždici, jež značí obrovský skok oproti předchozí generaci. Čip je totiž postaven na architektuře Alchemist (stejně jako desktopové varianty Arc) a oproti dosud nejnovějšímu iGPU od Intelu slibuje dvojnásobný výkon při stejné spotřebě, o který se se stará 8 Xe jader, k dispozici nicméně je také 8 ray tracing jednotek. Z hlediska media enginu se pak můžete (stejně jako na desktopovém Arcu) těšit na podporu kodeku AV1 v podobě dekódingu i enkódingu.

Nová řada skutečně značí poměrně hodně změn, a i proto se Intel rozhodl resetovat své číslování. Upustil od písmena "i" a nové procesory mají nést označení "Intel Core Ultra". Přesné modely každopádně zatím neznáme.

Na závěr je třeba dodat, že Intel na prezentaci zmínil také další architektury, které plánuje pro následující roky. Už příští rok nás čeká Arrow Lake, jenž dorazí také pro desktop a je postaven na procesu Intel 20A. Ve stejném roce zřejmě dorazí i Lunar Lake (ten byl dokonce ukázán přímo za běhu), jenž míří pouze do notebooků, zatímco v roce 2025 má přijít na trh Panther Lake s procesem Intel 18A, který opět míří i na desktop.

Zdroj: Intel
Zdroj: Intel
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama