Koupit PC, PS4 nebo Xbox One?
Blogy čtenářů Článek Koupit PC, PS4 nebo Xbox One?

Koupit PC, PS4 nebo Xbox One?

Jste-li hráč a máte stejné problémy při rozhodování, zda investovat své peníze do upgradu či koupě nového PC, nebo si raději pořídit herní konzoli,…

Reklama

Jste-li hráč a máte stejné problémy při rozhodování, zda investovat své peníze do upgradu či koupě nového PC, nebo si raději pořídit herní konzoli, tak je tento článek určený přesně pro Vás.

 

Každý hráč se v určité době dostane do situace, kdy přemýšlí, zda stále bude hrát na PC, nebo jestli by pro něj nebylo vhodné pořídit si konzoli. Dnes se podíváme na všechny hlavní herní platformy (PC, PS4,XOne) a pokusíme se shrnout co nejvíce faktů a faktorů, které by spoustě lidí mohlo pomoci při výběru.

 

POŘIZOVACÍ CENA

Jako nejzásadnějším a rozhodujícím faktorem jsou bezesporu peníze. Ceny okolo PC a konzolí se dost liší, ačkoliv ceny v rámci konzolí už jsou téměř zanedbatelné. Podívejme se tedy na pořizovací ceny PC a konzolí.

 

PCCena herního PC je velice rozdílná při pohledu jednotlivců. Někomu stačí herní sestava v rámci 15 000 Kč a někdo se nespokojí ani se sestavou za 30 000 Kč. Já bych jako zlatý střed zvolil cenu herního PC mezi 20 – 25 000 Kč. Za tuto cenu se dle mého názoru dá sestavit adekvátní sestava, která bude mírně převyšovat dnešní standarty a zároveň vydrží pár let.

 

Playstation 4Pořízení PS 4: 9 500 Kč – 13 000 Kčcož je o poznání mnohem nižší počáteční vklad.Součástí balení je:

  1. Konzole Playstation 4
  2. Dualshock 4
  3. drátová mono-sluchátka (osobně si myslím, že SONY mohlo do tohoto komponentu investovat více)
  4. síťový kabel
  5. HDMI kabel
  6. USB kabel.

Xbox OnePořízení XOne: 9 300 Kč – 16 000 Kčcož je neskutečný rozdíl, ačkoliv balení je vždy stejné.Součástí balení je:

  1. Konzole Xbox One
  2. Bezdrátový ovladač
  3. Chat headset
  4. HDMI kabel
  5. externí zdroj + napájecí kabel

 

V pořizovací ceně tedy rozhodně vyhrávají konzole, chcete-li být puňtičkáří, tak konkrétně Xbox One, ale rozdíl 200 Kč už podle mě není rozhodující.

 

HERNÍ NÁKLADY

V tomto podtématu se budeme zabývat cenou, kterou hráč musí do své platformy investovat, aby si mohl zahrát. Cenu Internetu a spotřebu elektřiny rozhodně nebudu hodnotit, protože je to z dosti velké části individuální záležitost a neberu jí jako rozhodující, ačkoliv ve spotřebě by rozhodně vyhrály konzole.

 

PC

  • Cena základního AAA tituly v rámci krabicové verze v den vydání: 800 Kč – 1 200 Kč.
  • Ohromné negativum je, že se hry (digitální i krabicové verze) ve velkém množství musí navázat na účet a tím se zabrání v jejich následném prodeji. Jediná možnost prodeje je tedy i s Vaším herním účtem, na kterém můžete mít už několik her (Steam, Uplay, Origin,...).
  • Kromě peněz vložených do pořízení nového titulu Vám již nic nestojí v cestě, aby jste si mohl vychutnat veškerou zábavu.
  • Další možností (tímto nikoho nenavádím a rozhodně toto chování nepodporuji) je, že hráč za hru na PC ani nezaplatí.

 

Playstation 4

  • Cena základního AAA tituly v rámci krabicové verze v den vydání: 1 500 -1 650Kč
  • Zde se ale nachází velké pozitivum v možnosti následného prodeje, pokud se jedná o hru v krabicové verzi, která se nijak na uživatelský účet neváže, a tudíž lze vložené náklady do hry značně snížit.
  • Členství v programu PS+ (cena okolo 1 300 Kč na rok)

Výhody PS+:

  1. Možnost hrát multiplayer
  2. Každý měsíc nové hry ke stažení (na PS Vita, PS3, PS4), jsou zdarma ale pouze měsíc, nebo mohou být zdarma po dobu jednoho roku. V případě vypršení členství jsou Vám hry získané zdarma zablokovány dokud znova nezaplatíte členství
  3. Exkluzivní slevy
  4. Share play - možnost pozvat kamaráda zahrát si za Vás, ačkoliv sami hru nevlastní
  5. Možnost vyzkoušení si betaverzí her
  6. Cloud záloha Vašich uložených pozic z her

 

Xbox One

  • Cena základního AAA tituly v rámci krabicové verze v den vydání: 1 500 -1 650Kč
  • Zde se ale nachází velké pozitivum v možnosti následného prodeje, pokud se jedná o hru v krabicové verzi, která se nijak na uživatelský účet neváže, a tudíž lze vložené náklady do hry značně snížit.
  • Členství v programu Xbox Live Gold (cena od 900 - 1 500 Kč na rok)

Výhody Xbox Live Gold:

  1. Možnost hrát multiplayer
  2. Každý měsíc nové hry ke stažení (Xbox 360, XOne) a po jejich stažení Vám nadobro zůstanou ve Vaší herní knihovně
  3. Exkluzivní slevy
  4. Cloudová záloha Vašich uložených pozic z her
  5. Smart Match - lepší vyhledávání spoluhráčů do multiplayeru

 

Vzhledem k cenám her rozhodně vyhrává PC, ale nemožnost následného prodeje tuto výhodu dosti diskvalifikuje. PC získává body i za bezplatný multiplayer, ačkoliv konzole mají zase výhodu, že mohou každý měsíc získat nové hry za zhruba 130 Kč za měsíc, ale hráč nikdy neví, jestli daná hra mu padne do vkusu. Xbox One navíc získává další body za trvalé připsání her do hráčovy knihovny, ale sami se podívejte do historie a uvažte, který program nabízí z historie lepší hry.

 

HRY

Pro mě osobně asi nejdůležitější rubrika, podle které bych osobně doporučoval vybírat si svou herní platformu, ačkoliv chápu, že hodně lidí je limitováno právě i penězi.

 

PC

  • Strategie (Age of Empires, Civilization,...)
  • MMORPG (World of Warcraft, Lineage,...)
  • MOBA (DOTA 2, League of Legends,...)
  • Možnost komunitní lokalizace
  • Lepší možnost modifikací
  • Zvyšující se HW nároky s postupem času

     

    Playstation 4

    Exkluzivní tituly (Uncharted, Grand Turismo,...)Optimalizace

     

    Xbox OneExkluzivní tituly (Sunset overdrive, Forza Horizon,...)Optimalizace

     

    Osobně si myslím, že nejlepší platformou pro hraní je PC vzhledem k tomu, že se na něm dá hrát úplně všechno, ale kvůli vysoké míře pirátství a následné neoblibě herních vývojářů je jasné, že svými zejména exkluzivními tituly PC platformě podkopávají nohy, ale kdo by se jim divil, když na dané platformě hráči za hru ani kolikrát nechtějí zaplatit. Další věc co také PC podkopává nohy je (promiňte mi ten výraz) lenost vývojářů v odvětví optimalizace.V této kategorii si vítěze určete sami.

    OVLÁDÁNÍ

    Ovládání je velice inviduální záležitost a tudíž by si spíše měl každý nejlépe v nějakem obchodě vyzkoušet, co mu vlastně sedí, a tak berte toto hodnocení s rezervou, spíše se pokusím opět jen shrnout co jaký ovládací prvek nabízí.

     

    PC

    Standartním ovládáním na PC platformě je klávesnice a myš.Myš přináší ohromnou přesnost a možnost rychlé reakce zejména co se týče FPS her ale i obecně. Není se čemu divit, že tzv. progaming se odehrává právě na PC platformě.Klávesnice zase přináší ohromné množství využitelných tlačítek, a tak se může uplatnit u velice obtížných her na ovládání. Další výhodou PC platformy je možnost pořizování si spousta ovládacího příslušenství jako je gamepad, joystick či volant s pedály a získat tak mnohem lepší zážitek ze hry.PC je navíc otevřená platforma, takže si můžete vybírat ze stovky či tisíce možných variant klávesnicí a myší, které Vám přesně padnou do ruky. (Na druhou stranu si za to zase můžete pěkně připlatit)

     

    Playstation 4

    Dualshock 4 je nejnovější verzí původního ovladače k PS a přináší největší změnu ve své ergonomii, která by měla zamezit bolesti rukou i při dlouhém hraní.Druhou největší inovací na dualshock 4 je dotyková plocha, která umožnuje nejrůznější uplatnění v budoucnu, ačkoliv spíše v exkluzivních titulech, protože jak by vývojaři zase řešili absenci dotykové plochy u Xbox ovladače?Nesmíme ani opomenout R2 a L2 tlačítka, které nyní konečně fungují jako tzv. triggery neboli spoušť a dodává nyní mnohem lepší pocit při střílení.Také nesmíme opomenout malý repráček mezi joysticky, který se snaží v určitých sekvencích navodit lepší atmosféru a vtáhnout hráče více do hry.Největším nesmyslem u dualshocku 4 je rozhodně zadní světélko, které je spíše zbytečné a otravné.(Hráči si stěžují na odraz světla v TV či snižováním výdrže baterie)Ohromné negativum DS4 také získává za způsob nabíjení. Pokud jej totiž vybijete musíte jej napájet z doku či přes kabel, což je veliké omezení pro hraní. (Na druhou stranu zde skvěle funguje zadní světlo pro indikaci stavu baterie při nabíjení)Lze dokoupit volant s pedály.Možnost dokoupit PS Eye kameru.Cena nového ovladače: 1 200 - 2 100 Kč

     

    Xbox One

    Xbox controller je ve světe už dlouhá léta považován za absolutní špičku a není tedy divu, že i v provedení pro Xbox One se takřka nezměnil.Rozložení joysticků je naprosto optimální pro spoustu lidí, protože je přirozené mít palec blíže k prstům.Z vlastních zkušeností ale musím přiznat, že plasty mi připadají poněkuď levnější a i lehčí provedení mi ne zcela vyhovovalo oproti původnímu ovladači k Xbox 360.Ohromné pozitivum získává ovladač i pro zachování původního způsobu napájení tudíž přes kabel či klasické tužkové baterie.Lze dokoupit volant s pedály.Možnost dokoupit Kinect.Cena nového ovladače: 1 100 - 2 200 Kč

     

    BONUSOVÉ FUNKCE

    Zde se zkusíme podívat na zajímavé speciální funkce, které jednotlivé platformy nabízí a najdete zde i odkazy na veškeré podporované aplikace jednotlivých konzolí.

     

    PCPočítač lze upravit pomocí SW takřka na všechny potřebné služby, tudíž nemá cenu zde vypisovat nejrůznejší SW.

     

    Playstation 4Umožnuje nabíjet Dualshock 4 ve standby režimuPřihlášení pomocí obličeje pokud vlastníte PS EyeZvukové příkazyMožnost dávat konzoli příkazy přes Internet (skrze mobilní aplikaci přikázat například stáhnout hru) Podporuje streamované hraní z PS 4 na PS VitaMožnost nastavení automatického přepnutí do standy režimu konzole či vypnutí DS 4 po určité době neaktivityMusic Ulimited - možnost poslouchat hru na pozadí ať na konzoli děláte cokolivSeznam všech aplikací

     

    Xbox OneZvukové příkazyLepší pohybový senzor - Kinect v2Přihlášení pomocí obličeje pokud vlastníte KinectSnap - možnost do pravého kraje monitoru připnout jakoukoliv aplikaci (hudba, film, browser,...)Skype - možnost využití s KinectemPřehrává TV (Například Netflix - u nás není podporováno v součastnosti)Interaktivní TV (Možnost zobrazení například informace o hráčích v zápase - u nás není podporováno v součastnosti)Seznam všech aplikací

    HARDWARE

    Nakonec si pojďme shrnout všechno hmatatelné okolo těchto platforem. Podíváme se na design, výhody, velikost a případné bonusy.

     

    PCHodnotit HW počítače je velice složité, vzhledem k tomu, že jsem zde na začátku udal pouze badget, ale zkusme si to shrnout alespoň obecně.PC je otevřená platforma, jak už jsme si hodněkrát řekli, takže je velice modifikovatelná. Sám uživatel si do velké míry ovlivní jak samotný stroj bude vypadat, jakými komponenty jej vybaví a v případě nedostatku či poruchy jej může velice snadno vrátit zpět do života.Podle Vašich dovedností a trpělivosti jej můžete odladit do posledních detailů co se týče výkonu (taktování), odhlučnění (odladění ventilátorů a izolování skříně do určité míry), teploty (dle výběru chlazení) a dalších drobností.

     

    Playstation 4PS 4 poskytuje asi nejlepší výkon v nejmenším provedení (rozměry: 27,5 cm x 5,3 cm x 30,5 cm).Vzhledem k menšímu provedení je zde oprávněný strach z horšího chladícího systému, a tak tedy menší životnosti.PS 4 má navíc v již tak malém provedení zabudovaný zdroj v sobě, což může být pro někoho výhoda, ale opět to přináší větší teplo přímo do konzole.Obsahuje 500GB disk s volně dostupnými zhruba 400GBDísk lze vyměnit za jiný interníNelze připojit externí uložištěBlu-ray a DVD mechanika2x USB 3.0BlueTooth8GB DDR5

     

    Xbox OneXbox je poměrně obyčejný kvádr, který ale svou velikosti přispívá k lepšímu chladícímu systému a tudíž i delší životnosti.Obsahuje vlastní externí zdroj, čímž opět snižuje teplotu v samotné konzoli, ale připravte si místo za televizí, jelikož zdroj je dost veliký.Obsahuje 500GB disk s volně dostupnými zhruba 350GB Interní disk nelze vyměnitLze připojit externí uložištěBlu-ray a DVD mechanika3x USB 3.08GB DDR3

    Je jasné, že jsem zde nemohl zmínit naprosto veškeré detaily, protože to bych si pomalu mohl vytvořit menší prospekt, ale věřím, že jsem zde zmíňil spoustu zajímavých informací, které by Vám mohli být stejně prospěšné jako mně.

    Reklama
    Reklama

    Uživatelský článek

    Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam Discord Discord
    Reklama
    Reklama