Novinka PlayStation 5 Pro představen – známe cenu, datum vydání i specifikace

PlayStation 5 Pro představen – známe cenu, datum vydání i specifikace

Jan Urbančík

Jan Urbančík

82
Platformy PlayStation PlayStation 5

Hlavním lákadlem upscaling PSSR a výrazně vyšší výkon.

Reklama

Sony dnes uspořádala krátkou technickou prezentaci, v níž si vzal slovo Mark Cerny, hlavní architekt konzolí PS4 a PS5. Hlavní téma bylo jasné, rok po vydání slim verze se aktuální konzole od Sony dočká vylepšeného modelu v podobě PS5 Pro. Jaké výhody ale přináší a kdy zařízení dorazí? Pojďme si vše popořadě probrat. Začneme tím, co Mark Cerny označuje jako „velkou trojku“.

Vyšší grafický výkon

Hráči si často musí vybírat mezi režimem kvality a výkonu, to se má ale s příchodem PS5 Pro podle Cernyho změnit. První faktor, který tomu napomůže, je čistě hrubý výkon v rasterizaci, jenž bude o přibližně 45 % vyšší. Celkově má konzole o 67 % více výpočetních jednotek a o 28 % rychlejší paměť než základní PS5.

Lepší ray tracing

Dnes už ale není důležitá jen rasterizace, Cerny tak kladl velký důraz na ray tracing, který se používá na stíny, odlesky i celkové nasvícení. Oproti základní PS5 má Pro verze nabídnout výpočty paprsků při dvojnásobných, někdy i trojnásobných rychlostech.

PlayStation Spectral Super Resolution

Asi hlavním lákadlem je vlastní upscaling v podobě PlayStation Spectral Super Resolution, neboli PSSR, jenž má nabídnout vyšší vizuální kvalitu oproti FSR od AMD, které se na konzolích většinou používá. PSSR totiž, podobně jako DLSS od Nvidie, používá strojové učení.

PS5 Pro Enhanced

Kromě povídání Cernyho se v rámci prezentace mluvilo také o hrách. Už nyní totiž známe první tituly, které budou z vyššího výkonu a nových funkcí těžit, přičemž jde o 1st party hry i tituly od 3rd party vývojářů. Vylepšené tituly poznáte podle labelu PS5 Pro Enhanced vedle jejich názvu.

Z příspěvku na PlayStation Blogu jsme se zatím dozvěděli o těchto hrách: 

  • Alan Wake 2
  • Assassin’s Creed: Shadows
  • Demon’s Souls
  • Dragon’s Dogma 2
  • Final Fantasy 7 Rebirth
  • Gran Turismo 7
  • Hogwarts Legacy
  • Horizon Forbidden West
  • Marvel’s Spider-Man 2
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • The Crew Motorfest
  • The First Descendant 
  • The Last of Us Part II Remastered.

PS5 Pro Game Boost

Těžit z nového modelu nebudou jenom novější tituly. Sony zároveň představila funkci PS5 Pro Game Boost, která má být aplikována na více než 8 500 her z PS4. Funkce má zajistit stabilnější výkon a u některých titulů vyšší rozlišení.

Další specifikace

Konzole bude podporovat moderní standard Wi-Fi 7. Samozřejmě opět nechybí VRR a tentokrát tu už, na rozdíl od základního modelu, skutečně bude i podpora pro 8K hraní.

Cena a datum vydání

PS5 Pro tedy bude výrazně výkonnějším zařízením než základní model, ale silně se to promítlo i na ceně, ta je minimálně v Evropě vyšší, než bychom čekali. Stanovena je totiž na 799 €, přičemž jde o verzi bez mechaniky, ta se bude dokupovat samostatně, mělo by jít o vyměnitelný kryt, který používá také PS5 Slim. 

Součástí balení samozřejmě bude ovladač DualSense a samotná konzole nabídne hned 2TB úložiště, tedy více než dvojnásobné oproti základnímu modelu. Chybět nebude ani hra Astro's Playroom, jež byla předinstalovaná už v základní verzi.

PlayStation 5 Pro dorazí na trh 7. listopadu. Předobjednávky budou spuštěny 26. září.

PlayStation 5 Pro představen – známe cenu, datum vydání i specifikace
i Zdroj: PlayStation
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama