Survarium - dojmy z otevřené bety
Speciály Survarium Článek Survarium - dojmy z otevřené bety

Survarium - dojmy z otevřené bety

Martin Cvrček

Martin Cvrček

5

Vyzkoušeli jsme otevřenou PvP betu nadějného Survaria od tvůrců Stalkera, abychom zjistili, zda v současné době stojí tenhle free-to-play počin za pozornost.

Reklama

Pokud patříte mezi příznivce Stalkera, jistě je vám známá skutečnost, že po rozpadu studia GSC GameWorld část zaměstnanců založila nové studio Vostok Games, ve kterém se začalo pracovat na slibném free-to-play MMOFPS jménem Survarium. Ačkoliv se do budoucna počítá s náplní hry, která bude podobná duchu původního Stalkera, v současné době se Survarium zaměřuje jen na tradiční PvP multiplayer, který už řadu měsíců prochází betatestem. Ten byl dlouhou dobu vyhrazený jen pro východní země a Polsko, nyní jsme se ale konečně dočkali otevřené bety určené pro celou Evropu. Proto nastal nejvyšší čas PvP betu pořádně proklepnout.

Jen pro otrlé

Hra v tuto chvíli nabízí dva herní módy, a to tradiční Team Deathmatch, jenž spočívá v prosté likvidaci hráčů z nepřátelského týmu, a Protective Device, v němž je třeba hledat na mapách baterie a hromadit je na základně vašeho týmu. Oba módy nabízí dostatečnou zábavu a dobře vás uvedou do hry, která sice na první pohled působí jako obyčejná multiplayerová střílečka, ve skutečnosti jde ale o poměrně unikátní počin, který se pyšní nejednou zvláštností. Nejdůležitější skutečnost je ta, že Survarium je zábavné a chytlavé, ale zároveň docela obtížné. Rozhodně nečekejte hratelnost na způsob Call of Duty, které přivyknete během několika minut. Tahle střílečka se s vámi opravdu nemazlí, a abyste něco trefili, musíte poměrně dost trénovat a uvědomovat si možnosti vaší zbraně. Nezáleží na tom, jestli zvolíte tradiční útočné pušky nebo samopaly, které zahrnují například AKM, PPSh-41 nebo Uzi, nezáleží na tom, jestli dáte raději přednost nějaké ostřelovačské pušce nebo brokovnici, musíte zkrátka trénovat a ve hře postupovat velmi opatrně. Pokud má váš protivník alespoň trochu rozumu a v rukou víc než pistolku, která tradičně slouží jako sekundární zbraň, Rambo styl na něj vážně nebude fungovat.

Opatrnost se vyplácí i s ohledem na to, že vaší postavu není těžké zranit, což může mít vliv na vaše možnosti. Střela do hlavy nebo do hrudníku bývá většinou fatální, ale pokud vám salva kulek nebo výbuch granátu poraní nohy, sníží to rychlost vašeho pohybu nebo to pohyb zcela znemožní a vy zůstanete klidně trčet uprostřed mapy napospas hordě nepřátel. Podobně nepříjemné dokáže být i zranění ruky, které může znemožnit použití primární zbraně. Nejhorší je samozřejmě kombinace obou typů zranění, při níž můžete jenom doufat, že zvládnete alespoň někoho poranit, než přiletí zbloudilá kulka, která vás pošle na přibližně desetivteřinový respawn. A můžete si být jistí, že jakmile se zraníte, stanete se opravdu snadným terčem.

Stará známá atmosféra

Nebezpečí však nepředstavují jen vaši nepřátelé, ale také samotné prostředí. V tuto chvíli obsahuje Survarium osm map, které jsou zpravidla velmi členité, nabízí dostatek příležitostí pro všechny druhy zbraní a zavítáte díky nim například na most v Kolíně nad Rýnem, do školní budovy, do útrob chemičky, laboratoře nebo do ruin pevnosti. Survarium také disponuje proměnlivým počasím, takže jakmile na nějakou mapu zavítáte poprvé, uvidíte například jasné ráno, ale jakmile se k ní dostanete znova, může na ní hustě pršet. Každá mapa navíc navozuje velmi působivou postapokalyptickou atmosféru, která je mnohdy prakticky k nerozeznání od Stalkera a právě po vzoru Stalkera obsahuje nebezpečné anomálie. Jakmile se k nim přiblížíte, riskujete, že zemřete nebo že se vám vaše vidění vlivem otravy zbarví dozelena, což vám při boji rozhodně nepomůže. Zároveň ale můžete v anomáliích najít vzácné artefakty, které vám po celou dobu zápasu trvajícího maximálně 15 minut propůjčí drobné výhody.

S ohledem na anomálie a možnost hledání artefaktů stojí za pozornost volba oblečení a výbavy pro vaši postavu. Jakmile hru poprvé spustíte, dostanete do rukou prostého Ivana, kterému vývojáři nedali nic víc než obyčejné boty, otrhané džíny a svetr. To není zrovna ideální výbava do postapokalyptického světa, takže postupem ve hře musíte získávat kvalitnější výbavu zahrnující helmy, masky a respirátory, dále bundy, rukavice, kalhoty, boty a specifické náčiní, které vám umožní uložení jednoho nebo více artefaktů nebo delší přežití v prostředí anomálie. Jakmile si dostatečně vyděláte herní měnu, kterou dostáváte za většinu činností ve hře, můžete si výbavu dosyta vybírat a je jen na vás, jestli budete preferovat oblečení, jež vás znevýhodní v boji, ale umožní vám přežívat v riskantním prostředí, nebo oblečení, které vám bude v anomáliích k ničemu, ale zato budete odolnější při přestřelkách s nepřítelem.

Kvarteto frakcí

Je však třeba zdůraznit, že naprostá většina výbavy i zbraní se váže k jednotlivým frakcím, k nimž se můžete přidat. Z počátku máte na výběr mezi Scavengery, jejichž styl by se dal přirovnat ke klasickým stalkerům, a frakcí Black Market. Později dostanete možnost připojit se ke skupině Renaissance Army a Fringe Settlers, v nichž dostanete přístup k té nejpokročilejší (a také nejdražší) výbavě. V současné době má volba frakcí vliv jen na sortiment vybavení, na hru samotnou nemá žádný dopad, ale stále platí, že je třeba stoupat v hierarchii dané frakce. Koneckonců ani ve Stalkerovi vám místní frakce nenabídly kvalitnější výbavu, pokud jste si nezískali jejich důvěru, a podobné je to i zde, pro nejlepší vybavení a zbraně dané frakce musíte nejdříve dosáhnout požadovaného ranku.

Toho nejlépe dosáhnete prostřednictvím misí a úkolů, které vám hra každý den přiděluje. Mise mohou spočívat například v dosažení předem daného poměru zabití a úmrtí v průběhu zápasu, v krádeži baterie z nepřátelské základny, v zabití nepřítele granátem nebo v prostém vítězství bez ztráty jediné baterie. Pokud tyto mise splníte, a nutno říct, že leckdy nejde o nic jednoduchého, získáte větší reputaci a také peněžní odměnu. Další možností je samozřejmě prosté vyhrávání zápasů. Peníze a větší reputace ale nejsou všechno, přirozeně nechybí ani tradiční postup po úrovních a nahánění zkušenostních bodů. Díky levelování můžete pro změnu zlepšovat schopnosti a vlastnosti vaší postavy, a to prostřednictvím stromů schopností, ve kterých můžete rozdělovat skill body například do vlastností zlepšujících sprint, míření, rychlost běžného pohybu nebo rychlost nabíjení. Osobně nemohu říct, že bych během hraní vliv rozdělených bodů výrazně pocítil, ale v některých momentech vám mohou určitě pomoci.

Pay-to-win? Zatím ne

Protože je Survarium free-to-play projekt a nechybí v něm možnost zakoupit prémiovou měnu, zcela logicky se nabízí otázka, jestli to vývojáři s možnostmi té prémiové měny trochu nepřehnali a ze Survaria není obyčejný pay-to-win šmejd, jakých je na trhu bezpočet. Musím však říct, že zatím se to o hře říct nedá. Za prémiovou měnu si lze zakoupit větší přísun zkušenostních bodů na určitou dobu a exkluzivní zbraně, ale nepočítejte s tím, že vám ty zbraně propůjčí v boji nějakou velkou výhodu. Za trochu měny, kterou jsem našetřil ještě z uzavřené bety, jsem si na zkoušku koupil prémiový samopal PP-19-01 Vityaz, který se dá považovat za výkonnou a užitečnou zbraň, ale rozhodně jsem si s ní nepřipadal jako neporazitelný geroj, na kterého nějaký šašek s obyčejnou zbraní nemá. Není tomu prostě tak a nezřídka jsem od zkušenějších a vytrénovanějších hráčů dostával nařezáno nehledě na to, že oni měli zbraň běžně dostupnou za herní měnu.

Nemluvě o tom, že jakmile se v uzavřené místnosti střetne hráč se sebedražším prémiovým samopalem a hráč s nejzákladnější brokovnicí, brokovnice zpravidla zvítězí. Aby bylo jasno, Survarium se v tuto chvíli nedá považovat za kdovíjak báječně vyváženou hru. Obzvlášť u samopalu PP-2000 jsem měl pocit, že má až příliš výhod ve srovnání s ostatními zbraněmi, ale tuhle spíše drobnou nevyváženost jsem pozoroval jen u běžně dostupných zbraní, ne u těch, které bez prémiové měny nezískáte. Nezbývá tedy než doufat, že to tak zůstane i nadále a že se ve Vostok Games zbaví jakékoliv nevyváženosti.

Prémiová měna vám nepomůže ani v případě doplňkových předmětů. Kromě výše zmíněných granátů si v herním obchodě můžete zakoupit i pasti nebo různé léky, pilulky a nápoje, které vám zaručí dočasné zlepšení vlastností postavy nebo vás rychleji vyléčí, ale tohle všechno si kupujete výhradně za herní měnu. Za tu prémiovou lze naopak získat různé kosmetické záležitosti zahrnující možnost změny vašeho jména, alternativní zabarvení vaší výbavy a vlajky a znaky jednotlivých zemí. Pokud by vás to zajímalo, nechybí ani česká vlajka a znak českého dvouocasého lva.

Měnu lze využít ještě v jedné oblasti, a to v opravě předmětů. Vaše výbava se po čase opotřebí, a pokud jí chcete dál používat, musíte jí samozřejmě opravit. V tomto případě máte na výběr, jestli do opravy investujete herní měnu, po jejímž použití ale budete muset čekat klidně i několik hodin, než bude předmět zase použitelný, nebo prémiovou, díky níž se opraví hned. Dále můžete použít ještě opravářkou sadu, kterou vám hra může jednou za čas sama darovat (Survarium zahrnuje drop systém podobný titulům od Valve) a lze ji koupit za prémiovou měnu. V tomto případě se tedy při investici skutečných peněz vyhnete čekání. Hra vám ale často dává různé části výbavy, takže se nemusíte bát, že při čekání na dokončení opravy bude Survarium nejobtížnější, protože vám chybí například boty nebo rukavice. Prostě na těch pár hodin vyměníte právě opravovaný předmět za podobný, byť možná o něco slabší.

Působivá, ale náročná apokalypsa

Závěrem se sluší říci něco o audiovizuální stránce. Survarium je vybavené vlastním enginem, který je minimálně na poměry free-to-play her schopný dosáhnout velmi působivé grafické stránky. V některých momentech vypadá osvětlení nebo zpracování materiálů opravdu dobře, nedostatky v tuto chvíli vidím jen ve ztvárnění vegetace, které by občas zasloužilo více péče. Rozhodně se ale o grafice Survaria nedá říct, že by byla ostudná, spíše naopak. Tahle sranda je ale také poměrně náročná. Hru jsem zkoušel na sestavě s procesorem Intel Core i5 o frekvenci 3.10 GHz, grafickou kartou GeForce GTX 660 a 8 GB RAM a na vysoké nastavení se snímky za sekundu pohybovaly mezi 45 a 60. Pokud tedy chcete zažít Survarium na plné nastavení a na 60 fps bez jakýchkoliv poklesů, musíte mít pořádný hardware. V tuto chvíli si ale nemohu stěžovat na ozvučení. Zatím chybí jakákoliv hudba (i když už existuje titulní skladba, která se rozhodně povedla), ale ozvučení samotné hry působí dostatečně přirozeně.

Celkově považuji PvP složku Survaria za velmi slibnou záležitost. Zapomeňte na nějakou obyčejnou střílečku a raději očekávejte vysokou obtížnost, velmi působivé a variabilní, ale často nebezpečné prostředí, solidní škálu různých zbraní a kusů vybavení a kvalitní audiovizuální stránku. Nemluvě o tom, že jsem při hraní nezaregistroval žádné pay-to-win manýry a Vostok Games dokázalo eliminovat většinu problémů s pády hry a matchmakingem, které provázely uzavřenou betu. Nehledě na to ale po mnoha hodinách strávených v uzavřené i otevřené betě nemohu říct, že by PvP dokázalo fungovat jako nástupce Stalkera. Jistě, i původní Stalker obsahoval PvP multiplayer, na který Survarium navazuje s nejvyšší ctí a poctivostí, v tomto případě by se o nástupce určitě dalo mluvit. Nepochybuji ale o tom, že většina hráčů si pod názvem Stalker představí spíše intenzivní singleplayerový zážitek v rozsáhlém světě, který neobývají pouze lidé považující azbuku za jediný existující jazyk. I v otevřené betě je totiž hráčů schopných nebo ochotných komunikovat anglicky jako šafránu.

Jinak řečeno, singleplayer Stalkera v současné době Survarium nedokáže nahradit. O to se pokusí až PvE režim, který je plánovaný na letošní rok a i když o něm zatím mnoho nevíme, nejspíš nás v něm čeká něco na způsob křížence Stalkera a DayZ. Doufejme tedy, že díky příchodu tohoto režimu si na své přijdou opravdu všichni hráči, kterým Stalker chybí. Do té doby bude Survarium jen neobyčejná multiplayerová střílečka, která ale určitě stojí za vyzkoušení. Tak na nic nečekejte a zamiřte na oficiální web, ze kterého betu snadno stáhnete.

Na úplný závěr bych rád poděkoval vývojářům z Vostok Games za menší upgrade mého účtu, který mi umožnil přístup k naprosté většině výbavy, kterou Survarium momentálně nabízí, a její detailní otestování.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama