Zahráli jsme si Trine 3: The Artifacts of Power
Preview Článek Zahráli jsme si Trine 3: The Artifacts of Power

Zahráli jsme si Trine 3: The Artifacts of Power

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

15

Vyplatí se Trine skok do třetího prostoru?

Reklama

Je to již nějaký pátek od doby, kdy se parta hrdinů tvořená rytířem, zlodějkou a čarodějem vrhla naposledy do akce. Nyní jsou ale zpět ve vší parádě. Pontius, Zoya i Amadeus se znovu vrací do akce. Tentokrát ale opustili jisté vody 2D a vrhli se do rozbouřeného 3D oceánu, v kterém teprve budou hledat stabilitu. Trine 3: The Artifacts of Power jsem věnoval pár hodin a rozhodl jsem se vám přinést své první dojmy.

Legendární trojice

Poté, co naši tři hrdinové v minulém díle zachránili království, vydali se každý svou cestou. Rytíř Pontius se vrátil k odvážnému povolání slavného reka. Jen namísto sladkých panen zachraňoval nebohou ovci, která byla unesena zlomyslnými gobliny. Zlodějka Zoya se i přes své zaopatření vydala dobrodružnou cestou. Starodávné chrámy a ruiny dávných civilizací znovu okusily její přítomnost. Lépe řečeno, zmizela z nich řada klenotů a cenností. Dobromyslný Amadeus se navrátil ke své milované rodince. Se svou ženou a dětmi se odjeli rekreovat na sluncem zalité pláže. Relaxování však netrvalo dlouho. V tomto vesmíru totiž existuje jedno neměnné pravidlo. Svět se bez svých reků ani na chvíli neobejde.

„3D dává novému Trine řadu možnosti, které mu 2D prostě dopřát nemohlo.“

Astro-akademie byla napadena a čarodějové, kteří jí obývali, nebyli schopni si poradit s podivným monstrem, které studnici vědomostí napadlo. Jejich kouzla na něj byla krátká. Proto vyslali Trine pro pomoc. A koho jiného mohl tento starodávný mocný artefakt přinést, než naše slavné hrdiny Pontiuse, Amadea a Zoyu.

Trojice v prozatímní fázi Early Accessu projde jen pár základních lokací. Už na nich jde ale vidět, že se znovu vracíme do světa, který vám jednoduše po pár minutách hraní naprosto vezme dech. Když jsem poprvé slyšel o tom, že by Trine 3: The Artifacts of Power mělo být ve 3D, mírně jsem se zděsil. Jednoduše řečeno, nedokázal jsem si představit celkový přesun z 2D. Ten mě však i přes mé prvotní škarohlídství vskutku příjemně překvapil. 3D totiž dává novému Trine řadu možnosti, které mu 2D prostě dopřát nemohlo. Logickým hádankám se díky tomu vlila znovu krev do žil. Mimo to se vydařila i optimalizace. Hra bez problému jede na maximální detaily se stabilními 60fps v zádech.

Nový trénink

Jednotlivé úrovně je dobré hrát v kooperaci, když ale dva šikovné parťáky nenajdete, je možné vydat se na dobrodružnou cestu i na vlastní pěst. Hádanky jsou většinou určeny pro minimálně dva hráče, ale osamělý vlk je také pokoří, jen to zabere o pár sekund víc než sehrané partě. Logické hádanky jsou příjemné a nový prostor vám dává více možností jak je vyřešit. Nejvíce se mi prozatím při procházení úrovní osvědčila Zoya, která stejně jako v přechozích dílech působí jako perfektní sólistka. Ostatní postavy to mají o trošku náročnější, než tato fešná zlodějka.

„Svět se bez svých reků ani na chvíli neobejde.“

Díky posunu do 3D se značně zlepšil i soubojový systém a celková interakce se světem, v němž se vaše dobrodružství odehrává. Pro začátek se zaměřím na jednotlivé postavy a jejich pokrok v rámci nového vylepšení. Pontiusovi přibyla řada nových úderů a chvatů. Štít používá jak na obranu, tak k prorážení nepřátelských šiků s pomocí rozběhu. Zoya dostala díky nové dimenzi možnost střílet protivníky a předměty z různých směrů, takže již není plně závislá na tom, jak jsou k ní natočeni, hlavičku jim prostě může zasáhnout kdykoliv. Hák, který využívala při přeskakování mezi překážkami, se dá nyní použít i k řešení různých hádanek. Dá se totiž připnout, takže stále se zavírající dveře krásně obtočíte a z druhé strany připnete, díky tomu projdete dál bez toho, že by se vám vrata přibouchla před nosem. Jestli někdo prozatím doplatil na přechod do jiného rozměru, je to Amadeus. Ovládání kouzelníka a jeho levitace není v současném stavu zrovna ideální. Kontrola levitace je hodně krkolomná. To je však asi jediná věc, kterou mohu hře prozatím vytknout, což se u Early Access titulů moc často nestává. Krom toho, mají modeři ke hře přístup již od samého začátku, takže se časem můžeme těšit určitě i na zajímavé mapy a modifikace.

Vydařený začátek

Trine 3: The Artifacts of Power má perfektně našlápnu to na to, aby bylo schopné překonat předchozí díly. I přesto, že to nebude mít lehké tato možnost je rozhodně ve hře. Jelikož by plná verze měla vyjít na podzim tohoto roku, tvůrci mají hodně času na to hru posunout a vylepšit na úroveň jejich předchůdců, kteří jsou u komunity hodně oblíbení. To, jestli se jim to povede, uvidíme ale až na podzim, prozatím ale mohu Trine 3: The Artifacts of Power jen doporučit. Skok do rozbouřeného 3D oceánu hra totiž zvládla, až na pár detailů, vskutku na jedničku.

Trine 3 vyjde prozatím jen na PC. Později jsou v plánu i dosud nespecifikované platformy, minimálně očekáváme PS4 a Xbox One.

Trine 3: The Artifacts of Power koupíte v předběžném přístupu za 19,99€ (aktuálně sleva - 17,99€ do 28. dubna).

Hráno na sestavě:

OS: Windows 7 (64bit)Procesor: Intel Core i5-4570Grafická karta: MSI GTX 970 GAMING 4GPaměť: 8 GB RAMRozlišení: 1920x1080

Minimální požadavky:

OS: Windows 8, 7 nebo VistaProcesor: Intel Core i3/i5/i7 2.0 GHz CPU dual-core nebo 3.0 GHz AMD CPUPaměť: 4 GB RAMGrafická karta: NVIDIA GeForce 260 / Radeon HD 4000 SeriesDirectX: Version 10Místo na disku: 4 GB

Doporučené požadavky:

OS: Windows 8, 7 nebo VistaProcesor: Quad-core - 3-4 GHz dual-corePaměť: 8 GB RAMGrafická karta: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti 2GB / Radeon R9 270 2GBDirectX: Version 10Místo na disku: 4 GB

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama