Prison Architect - tycoon z vězení
Prison Architect Recenze Prison Architect - tycoon z vězení

Prison Architect - tycoon z vězení

Jan Kalný

Jan Kalný

5

Postavte a spravujte věznici, která zadrží ty nejnebezpečnější zločince i malé rybky. Zaměřte se na tvrdé tresty nebo věřte v reformu. Záleží jenom na tom, aby na ulicích byl klid. Zvládnete to?

Reklama

Není častým úkazem, že se nezávislá studia pokouší vzít složitý žánr her do svých rukou a nějakým způsobem rozvířit všechny obavy o jejich neschopnosti. Ale přesto se to občas stane a jedním takovým studiem je i Introversion Software, které je známé například díky své sérii Uplink. Tentokrát ale jeho autoři opustili od „realistického” hackování a zkusili něco úplně jiného. Nadneseně vypadající, přesto stále realisticky pojatou vězeňskou tycoonovku. A nutno říct, že se jim to sakra povedlo.

Bít, či nebít

Prison Architect je zkrátka o jednom - postavit věznici, která dokáže udržet nebezpečné vězně a zároveň splňuje jejich základní potřeby a neporušuje ústavní práva. Vaši vězni musí jíst, musí spát, mají potřebu se umýt, mít čas pro sebe, vídat rodinu nebo zajít do kaple se pomodlit. Hra vám ovšem nijak nekáže všechno dělat. Je to víceméně na vás a ve vašem zájmu. Pokud si ale myslíte, že dokážete udržet vězně pod zámkem silou a ozbrojenými strážemi, není problém. Hra vám to nezakazuje.

Samotná stavba věznice funguje velmi snadno. Místnosti jako takové se dělí na dvě, resp. tři skupiny. Většinu místností, které ve hře najdete, můžete postavit pouze vevnitř. To znamená, že musí být obehnány zdí. Zbytek naopak můžete postavit pouze venku.

Ve zkratce to znamená, že zprvu máte před sebou pouze velkou zeleň. Kam postavíte budovy, kde uděláte chodby, kam všechno povede a kde budou místnosti, je jen a pouze na vás. Můžete si všechno pečlivě naplánovat, nebo prostě náhodně něco udělat a uvidíte, co se stane. Kromě samotné pláně budete mít vedle i silnici kudy budou jezdit náklaďáky, které budou vozit buďto samotné materiály na stavbu nebo nové vězně.

Vaše první kroky by měly nejdříve směřovat k vybudování zadržovacích cel a následně například kuchyně, recepce, kantýny a sprch. Potom by nebylo od věci udělat standardní cely a bloky, dvůr, místnost pro návštěvy a další věci. Samozřejmě nesmíte zapomenout na kanceláře pro vaše nejdůležitější zaměstnance, jako je správce věznice, účetní nebo šéf ochranky. A také někam postavit vodárnu a generátor s kondenzátory pro rozvod elektřiny a vody. Ale nebojte se, dalších povinností bude brzy přibývat.

Věřte ovšem, že nejsem ani zdaleka u konce popisu všech možností hry. Přesto ale bude dobré, když si na většinu přijdete sami. Prozradím ovšem, že se můžete těšit na zkoumání nových věcí a „technologií” a ve finále tak není problém postavit věznici s kamerami, ozbrojenými strážemi, hlídkami, právníky, doktory, psychology nebo automatizovanými dveřmi. Nepočítám do toho možnost postavit třídy a začít vězně učit různé věci, nechat je pracovat například v kuchyni nebo je nechat dělat poznávací značky, které poté můžete prodat. Možností je spousta.

Věcí jak nakládat se stavbou věznice je opravdu spousta a je skutečně na vás co uděláte.

A to je pouze první část hry - stavební část. Tou další je samotná správa. To znamená, že budete muset sami udělat rozvrh, díky kterému určíte, kdy budou vězni spát, kdy budou jíst, kdy budou pracovat, kdy budou mít volný čas a další věci. Musíte také nastavit typ trestu (např. jestli půjdou na samotku), když něco provedou, a také délku trestu. Stejně tak je na vás určit, kolik jídla denně budou vězni dostávat a jak je samotná strava kvalitní. To vše se pochopitelně odvíjí od vašich financí. Bude na vás určit, kolik vězňů přijmete, jak moc nebezpeční budou, koho zaměstnáte a tak dále.

Do začátku vám rozhodně pomohou granty. Jakmile grant přijmete, dostanete zpravidla řadu úkolů, které musíte splnit. Z počátku obdržíte nějaké peníze, abyste je mohly splnit, a po jejich dokončení dostanete další bonus navíc. Nejde ovšem o nějaké těžké nebo nekonvenční úkoly. Stačí většinou postavit nějakou místnost nebo někoho najmout.

V Prison Architect je toho ovšem daleko více, než se na první pohled zdá. Což už tak je hodně. Možnosti stavby i správy jsou obrovské a detailní. Pokud ale nepatříte mezi největší fanoušky studování financí a podrobné správy, pak se nemusíte bát, protože hra všechno předhazuje velmi snadno a pochopí to každý. A to předně i díky docela benevolentnímu tutoriálu, který hra nabízí.

Efekt motýlích útěků

Doteď jsem víceméně psal jen o samotném sandboxu hry. A ano, to je ta nejdůležitější část. Přesto ale hra nabízí pár dalších věcí. Už zmíněný tutoriál a dokonce i „escape mode”, ke kterému se dostanu později.

Tutoriál, respektive kampaň je složená z pěti misí. Každá z nich otestuje vaše znalosti a zároveň vás flexibilním způsobem naučí nové zajímavosti. Hned zprvu se naučíte stavět základní místnosti a pracovat s elektřinou. V jiných naopak budete hasit oheň nebo se budete muset vypořádat se vzbouřením a na závěr si zkusíte všechno od píky.

Co mě osobně ovšem překvapilo, je fakt, že samotná kampaň má jakousi formu příběhu. A ačkoli nejde o žádný komplexní a originální příběh, je nutno dodat, že je poměrně atmosférický a s násilím se zde rozhodně nešetří. Celé to do sebe pak pěkně zapadá a možná vám zůstane hlava stát, že taková vedlejší a pro tuto hru skutečně nepotřebná věc dostala tolik prostoru.

A teď je na řadě samotný escape mode. Ten, jak už název napovídá, vás vhodí do role zločince a je vaším úkolem utéct. Ačkoli bych rád řekl, že je samotný mód velmi pěkně vyřešený a zábavný, tak je důležité nezapomínat na to, že tahle hra je především o hraní za tu druhou stranu. Útěk z vězení je tak čistě pro zábavu a odpočinutí si od hlavní hry. To ovšem neznamená, že si na něm nedali vývojáři záležet.

Dostanete se do vězení a vaším úkolem je utéct. Jak? Na to už si přijďte sami. Za různé výtržnictví dostanete body reputace, které můžete buďto investovat do svých schopností, jako je například síla a rychlost, nebo je můžete využít na naverbování ostatních vězňů na vaši stranu a udělat si tak malý gang nezbedníků. Tím všechno končí. Utéct z většiny vězení je opravdu snadný a podaří se vám dřív, než ozkoušíte všechny možnosti. Je to skutečně jen na odpočinek. A když nic jiného, může to fungovat jako hezké otestování toho, jak je vaše věznice účinná v udržení vězňů. Protože to, co můžete v módu dělat vy, mohou i ostatní vězni v sandboxu. Víceméně.

Svět je velký

Spoustu hráčů rozhodně potěší podpora modů. A to modů ve formě vězení od hráčů nebo modů ve formě jiných textur, nových grantů a dalších věcí. Všechno funguje přes Steam Workshop zabudovaný přímo do hry. Na Workshopu už nyní najdete řadu vězení. Některá jsou přesně nadesignovaná a perfektně fungují, jiná například slouží jako kuriozita a není tak problém najít vězení ve tvaru koule, bludiště anebo dokonce ve tvaru USS Enterprise ze Star Treku.

Mezi dalšími mody pak najdete zmíněné nové granty nebo změněné textury. Mým nejoblíbenějším je mod, který změní spoustu věcí ve hře na stylizaci Half-Life 2. Ze stráží se tak stanou vojáci Combine a ze správce věznice Breen. Výběr tím samozřejmě ale nekončí. A pokud budete potřebovat mod s češtinou, tak nehledejte, protože čeština už je oficiálně zabudovaná ve hře. Není sice dokonalá a má svoje chybky, ale rozhodně dobře poslouží k tomu, aby všichni chápali, o co vlastně jde, a všemu rozuměli.

Tvůrci hry si také kromě podpory modů připravili sběratelské předměty ve formě fotek z polaroidu a stránek z „herní bible”. Zatímco fotky získáte například díky plnění kampaně a můžete některé najít při určitých akcích přímo ve hře, stránky z bible je nutné v sandboxu čas od času hledat. Ve zkratce se jedná o naskenované stránky z designového dokumentu hry. Můžete tak vidět amatérský art book v akci. Samozřejmě to i tak není všechno, ale už jsem určitě popsal to nejdůležitější.

Náročné nejen pro hráče

Jak už jsem psal v úvodu recenze, samotná vizuální stránka je relativně nadnesená. Grafika jako taková je jednoduchá, animace prosté a nikde nenajdete nic šíleně komplexního. Ve stejném duchu jdou i zvuky a v některých momentech i hudba. Tahle hra ale rozhodně není pro menší hráče. Nejenom z důvodu, že většina funkcí hry je komplexní, ale i protože se zde opravdu nešetří násilím. Zvlášť v cut-scénách, nebo když přijde na nějakou tu vzpouru. Což může být zvlášť pro labilnější hráče těžké..

„V Prison Architect je toho ovšem daleko více, než se na první pohled zdá. Což už tak je hodně.”

I přesto, že graficky není hra nic ultra realistického, je třeba zmínit optimalizaci. Prison Architect rozjede v podstatě všechno, problém naneštěstí přichází v momentě, když je vaše věznice opravdu velká. A protože nemůžete ani stavět patra, tudíž můžete stavět pouze do čtyř stran, tak je to o to horší. Je třeba tak počítat s tím, že pokud budete stavět opravdu velkou věznici, můžete mít problém. Pokud ale zároveň nemáte v plánu do svého vězení vecpat stovky vězňů, nemusíte se nejspíš strachovat. Naštěstí ale není jinak v tomto ohledu žádný problém, a to ani se samotným ovládáním, které je snadné k naučení.

Vězení roku

Prison Architect je prostě hra, která si zaslouží pozornost. O tom není pochyb. Stavební část zvládá skvěle, správu snad ještě lépe. Graficky sice nenadchne, ale od pohoršení má hodně daleko. Totéž zvuky a hudba. Všechno běží hladce, hra toho za cenu 20€ (550 Kč) nabízí opravdu hodně a není problém u ní prosedět desítky a klidně i stovky hodin.

Ano, hra má pár nedostatků, to nejde zapírat. Jedním takovým je zmíněná nemožnost stavět patra. Ale v kontrastu s tím, co dělá Prison Architect dobře, což je většina, si toho většinou ani nevšimnete. Pokud se vám tak nápad hry líbí, nemusíte nad ničím přemýšlet a prostě do toho jděte. Silně bych pochyboval, pokud byste ve finále litovali. Tohle je prostě kvalitní kousek tělem i duší.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Prison Architect

Verdikt

Už jsme tu měli stavbu zoo, lunaparku, nemocnice, města a dokonce jsme se zabývali transportem zboží. Ani tycoonovky o vězení nejsou žádnou novinkou, ale tvůrci z Introversion dokázali tento nápad úctyhodně přepracovat a po svém renovovat. Nástupem na tento vlak určitě litovat nebudete.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

komplexní, ale svým způsobem jednoduchá a parádní hratelnost
příjemný audiovizuál
naprostá svoboda
minimum bugů
horší optimalizace při větších vězeních
že path-finding občas blbne
minimální designové nedostatky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama