Resident Evil pro nováčky - kde nejlépe začít?
Speciály Resident Evil Článek Resident Evil pro nováčky - kde nejlépe začít?

Resident Evil pro nováčky - kde nejlépe začít?

Jakub Žežule

Jakub Žežule

38
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Nintendo 3DS 3DS Xbox Xbox One PlayStation PlayStation 3 Xbox Xbox 360 PlayStation Vita Vita

Našli jsme čtyři ideální vstupy pro zájemce o legendární sérii.

Reklama

Resident Evil: Village bude osmým dílem série, jejíž kořeny spadají do poloviny devadesátých let. Populární značka si od té doby získala milióny fanoušků po celém světě, zároveň se však s každým dalším dílem množí otázky potencionálních nováčků, zda budou příběhu rozumět, případně jestli je potřeba před koupí projít alespoň některé z předchozích dílů.

Pokud patříte právě k těmto lidem, máte štěstí: Resident Evil je obecně velmi vstřícný vůči novým hráčům, a ačkoliv zde existuje jednotná časová linie, nebývá v zásadě problém dílčí zápletky jednotlivých her pochopit a užít si tradiční boj dobra se zlem. Pokud však plánujete s RE ságou začít, následující čtveřice se jeví jako nejvhodnější. Jistě vás potěší i skutečnost, že zmíněné tituly představují ty nejvýše hodnocené a obecně nejoblíbenější díly celé série.

Důležité upozornění: Článek jsem se snažil uzpůsobit potřebám dnešního hráče, kterého v první řadě zaujal aktuální Resident Evil: Village a chtěl by se na jeho příchod připravit. Řazení her odráží tedy jejich vhodnost primárně z tohoto pohledu, spíše než nevyhnutelně subjektivní uspořádání podle kvality. Ze stejného důvodu jsem byl maximálně opatrný, co se spoilerů týče.

1) Resident Evil VII: Biohazard

Tady je to jasné. Resident Evil: Village má v první řadě navazovat na události z předešlého dílu, kde se hráč poprvé vžil do role Ethana Winterse, jenž se vydal do sídla rodiny Bakerových hledat svojí ztracenou manželku Miu. Podobně jako v Resident Evil: Village ovládáte sedmičku z pohledu vlastních očí. Hra se může pochlubit vynikajícími souboji s bossy, hutnou atmosférou a chytře navrženým prostředím strašidelného domu. Doporučit lze i Gold edici se všemi DLC. To příběhově nejdůležitější (Not a Hero) je však zdarma. V žádném případě si ho nezapomeňte zahrát. Pokud si chcete před nákupem Village projít pouze jeden díl, je to tento.

Proč začít zde: Příběh Village na ni přímo navazuje a stylem jí bude nejpodobnější. Sedmička je v podstatě restartem série (tzv. soft reboot), který se sice odehrává po událostech předchozích dílů, ale odkazuje na ně velmi okrajově. U nováčka dost možná vzbudí zvědavost. Je to špičkový horor z první osoby, který vám však většinou umožní s nepřáteli bojovat, nejen utíkat. I přes svou zdánlivou jinakost se drží hlavních designových zásad série.

Proč si to rozmyslet: Jedná se o zdaleka nejděsivější Resident Evil, kde o infarktové lekáky není nouze. Režim pro Playstation VR je pro ty nejotrlejší hororové masochisty. Typů nepřátel by mohlo být více. Fanoušci klasických zombíků mají bohužel smůlu.

2) Resident Evil 2 (Remake)

Remake druhého dílu představuje téměř perfektní Resident Evil. Nabízí jednoduché, ale atraktivní postavy, nechutná monstra, zombíky, nesmrtelného ,,naháněče", hororovou atmosféru a chytře navržené mapy až do samého konce. Je to zkrátka survival horror se vším všudy, kde se každý náboj počítá. Navíc se může pochlubit špičkovou audiovizuální stránkou. Ačkoliv se jedná o remake, je to jedna z nejlepších a nejvyladěnějších her posledních let. Příběhově většinou kopíruje děj originálu z roku 1998, ten se však díky fixním kamerám hraje o dost jinak. Pro milovníky retra představuje původní verze stále dobrou volbu. Bez debat se jedná o zcela zásadní titul herní historie.

 

Proč začít zde: Po všech ohledech skvělá, moderní a pro sérii reprezentativní hra, díky které si tuto značku nejsnáze zamilujete. Na události jedničky navazuje jen velmi volně prostřednictvím pár odkazů. Sám jsem na originálu začínal. Jedná se o první dobrodružství, v němž hrajete za Leona S. Kennedyho a Claire Redfieldovou. První dostaveníčko s lickery.

Proč si to rozmyslet: Puristé budou chtít začít z principu jedničkou, zájemci o Village udělají lépe, když sáhnou v první řadě po sedmém díle.

3) Resident Evil (HD Remaster)

Ačkoliv prvnímu Resident Evilu patří ve spoustě žebříčků pozice nejlepší hry celé série, titul dnes zaujme užší publikum. Prostředí Spencerova sídla je vyvedeno v nadčasově dokonalé grafice, na detailech postav a animacích je však vidět zub času. První Resident Evil je definicí survival horroru ze staré školy s fixními úhly kamer, který je třeba hrát velmi opatrně. Málokterá hra tak dobře odměňuje schopnost hráče učit se a plánovat další postup.

Neoficiální přídomek HD Remaster značí, že hra je remasterem původní předělávky z dob Nintenda Gamecube. Úplný originál z roku 1996, tedy z éry prvního Playstationu, lze doporučit jen velkým fanouškům retra a nejzásadovějším puristům. Je dnes hodnotný spíše z historického hlediska. Předělávka, jejíhož vedení se ujal tvůrce původní hry Shinji Mikami, dělá prakticky to samé mnohem lépe. Jedná se o odlišnou situaci než v případě remaku dvojky a trojky, kde původní tituly nabízí herně velmi odlišný zážitek.

Proč začít zde: Protože je to jednička. Jedná se o první seznámení s Chrisem Redfieldem, Jill Valentineovou, Albertem Weskerem a dalšími postavami. Hra položila základ celé sérii. Kromě toho se jedná o mistrovské dílo herního designu, jeden z nejlepších titulů všech dob a fascinující příklad toho, co žánr survival horror dokáže. Nádherně zpracovaná hra, která ve své kategorii nejspíš nikdy nezestárne.

Proč si to rozmyslet: V první řadě si musíte položit otázku, zda jsou pro vás fixní pohledy kamer na způsob Alone in the Dark kladem anebo záporem. Hra klade o poznání větší důraz na hádanky a schopnost hráče učit se, porozumět prostředí, zorientovat se na mapě a pečlivě promýšlet postup hrou. To se dá říct i o spoustě dalších dobrých her z této série, zde to však platí dvojnásob. I proto jí budete buď milovat, anebo vás nechá chladnými. Je zkrátka dost dobře možné, že vás jednička nezaujme, ale jiné díly z této čtveřice už ano.

4) Resident Evil 4

Poslední z ,,velké čtyřky" se taktéž mnohdy objevuje v žebříčcích jako nejlepší hra celé série. Resident Evil 4 každopádně představuje další z historických herních milníků a jednu z nejdůležitějších a nejoblíbenějších akčních her vůbec. Část fanoušků si u ní nicméně povzdychne, že znamenala začátek obratu k akčnímu ladění ságy. Patrný je ústup hororových prvků, také fixní úhly kamer jsou zde už minulostí.

Z hororu si hra podržela nechutná monstra a napětí při soubojích, kdy je třeba kličkovat, ustupovat a taktizovat. Mnohdy se stává, že při doražení posledního nepřítele jste už bez munice. O nervy drásající napětí zde rozhodně není nouze. Je veřejným tajemstvím, že Capcom momentálně připravuje remake.

 

Proč začít zde: Podobně jako sedmička, představoval RE4 svým způsobem nový začátek série, ačkoliv se odehrával po událostech předchozích dílů. Dvě z nejdůležitějších hlavních postav nejsou sice nové a mají společnou historii, k minulým událostem se však čtyřka téměř nevrací. Je patrné, že Resident Evil: Village si z ní bere jistou tematickou inspiraci.

Proč si to rozmyslet: Nejedná se už o čistokrevný horor. Zájemci navíc možná raději počkají na spekulovaný remake. Ovládání RE4 bude připadat dnešním hráčům zpočátku asi trochu nemotorné. Při míření a střelbě se nemůžete hýbat a pro změnu zbraně je třeba otevřít inventář na samostatné obrazovce. Hra obsahuje i pár QTE momentů, takže pokud jste na ně alergičtí, tak pozor. Na remasterované verzi je už vidět její stáří, ačkoliv lokace mají stále své kouzlo a atmosféru. Tradiční zombíci tu nejsou, některé typy nepřátel se jim však podobají.

A co ty další?

Ačkoliv také ostatní Resident Evily stojí za hřích a na mnohé z nich nedají fanoušci dopustit, pro úplného začátečníka se hodí o něco méně, ať už kvůli příběhu, kvalitě anebo hratelnosti. Zde je stručně mé doporučení sestupně od nejvhodnějšího:

Resident Evil 3 (Remake) - loňský remake je sice krátký a poměrně akční, hraje se však výborně a nabízí špičkové audiovizuální zpracování. Jill Valentineová je zde snad nejsympatičtější hrdinkou celé série. Rozhodně doporučuji začít třetí díl až po dohrání dvojky, s níž se prolíná. Hra obsahuje mnohé odkazy i na události z jedničky. Originál z roku 1999 je rovněž velmi krátký, má však fixní úhly kamer. Nabízí o dost odlišnější herní zážitek a místy dokonce i jiné lokace. Obě trojky jsou ve stínu předchozích dvou dílů, ačkoliv jsou velmi kvalitní. Osobně na tento remake nedám dopustit. Mrkněte na trailer.

Resident Evil: Code Veronica X - kultovní klasika, která má mnoho zastánců. Původně zamýšlená jako třetí díl, reprezentuje klasické pojetí survival horroru s fixními pohledy kamer, které se zde však občas dají do pohybu s hráčem. Je navíc místy poměrně těžká a celkově rozlehlá, takže se v ní jde i zaseknout. Hrajte zde za sourozence Claire a Chrise Redfieldovy, dějově navazuje především na události jedničky a dvojky. Hra se může pochlubit místy velmi zajímavou hudbou. Hloupé dialogy a přehnanost některých postav tu jde však místy do extrému.

Code Veronica určená původně pro Segu Dreamcast na PC nikdy nevyšla, před nákupem si rozmyslete, zda sáhnete po HD remasteru (na Xboxu 360 a PS3), anebo verzi pro PS4, která je emulací z Playstationu 2. Vypadají dost odlišně, v případě PS4 se musíte smířit kupříkladu s černými pruhy po stranách, pixelovaným textem a horším frameratem. Vylepšená PS3/X360 edice má zase výrazně jiné nasvícení s mnohem větším kontrastem. V každém případě se z dnešního pohledu jedná o graficky nejslabší díl, jakkoliv byla ,,Verča" ve své době pokroková.

Resident Evil 5 - neprávem haněný titul, který je graficky vynikající a herně zábavný, obzvlášť v kooperaci. Hra je situována do Afriky a stylem vychází ze čtvrtého dílu. Levely v ní nejsou tak chytře rozvrženy, RE5 má však jiné přednosti - od moderní grafiky, po možnost rychlé změny zbraní. Podobně jako v případě čtyřky tu musíte při míření stát. O napětí a nervy drásající situace v ní opět není nouze. Pozor, snad víc než kterákoliv jiná hra v sérii se opírá o lore ságy, znalost předchozích dílů se v ní hodí. Soustředí se především na příběh Chrise, jeho parťačky Shevy a úhlavního padoucha, figuruje v ní ale i Jill.

Resident Evil: Revelations 1 a 2: Poměrně kladně přijaté odbočky hlavní série. První Revelations si však svou dobrou pověst vydobila především díky původní nápadité verzi pro Nintendo 3DS. Na ostatních zařízeních není hra tolik zajímavá a za ostatními díly citelně zaostává. Setkáte se v ní s Chrisem a Jill v událostech před RE5, pro děj hry to však není moc podstatné a vzhledem k rozdílné kvalitě obou titulů doporučuji zahrát si primárně pětku. Revelations 2 je časově zasazena po RE5, ovšem silně odkazuje na první Revelations. Kvůli postavám se zde rozhodně hodí i znalost prvních dvou Resident Evilů. Druhá Revelations v kooperaci vynikne ještě víc než pětka, neboť hráči v ní mají velmi odlišné role.

Resident Evil 6: Ačkoliv se hra prodávala velmi dobře, mnoho fanoušků kritizuje RE6 za příliš velkou akčnost, množství QTE momentů, level design bez nápadu, trojici neintuitivně řešených inventářů v závislosti na tom za jakou postavu zrovna hrajete a další věci. Na druhou stranu grafika vypadá stále velmi pěkně, lze ji hrát v kooperaci a má náležitý spád. Díky čtyřem kampaním zabere dohrání celého příběhu mnohem delší dobu, než je v sérii obvyklé. Setkají se zde některé ústřední postavy série jako Chris, Leon a další. Na rozdíl od čtyřky a pětky se při míření a střelbě můžete hýbat. Osobně doporučuji hrát až mezi posledními, ač i v naší redakci má hra své zastánce.

Resident Evil 0 (HD Remaster): Audiovizuálně podobně překrásnou hru, jakou je předělávka prvního Resident Evilu, kazí nesmyslná absence beden na předměty, miniaturní inventáře a nutnost přepínat mezi dvojicí hlavních postav. Nultý díl odhaluje ,,kořeny zla" sahající před události prvního a druhého Resident Evilu a hrajete v něm za postavy Rebeccy z prvního dílu a nováčka Billyho. Titul z dob Gamecubu měl velký potencionál pro milovníky fixních pohledů kamer a survival horroru ze staré školy, bohužel pár špatně navržených mechanismů systémového charakteru činí hraní dost nepříjemným a zbytečně zdlouhavým. Hra má silnou atmosféru a podobně nadčasový audiovizuál jako jednička, ale kvůli zmíněným systémovým experimentům s ní budete neustále bojovat. Přitom chybělo málo a mohla být mezi nejlepšími.

Bonus:

Resident Evil: HD Chronicles: HD Remaster dvojice her z Nintenda Wii s názvy Resident Evil: Umbrella Chronicles a Resident Evil: Darkside Chronicles je v podstatě kolejnicovou střílečkou převyprávějící události Resident Evilu 0 až k začátku Resident Evilu 4. Zde se také dozvíte pozadí příběhu Leona a Krausera ze čtyřky. Jedná se o poměrně zdařilou žánrovku, ideální na odreagování pro fanoušky původních her. Nejlepší je pustit si hru na Playstationu 3 s ovladačem Move, jde však ovládat klasicky i pomocí Dual Shocku. Jinak můžete sáhnout i po původních verzích pro Wii (hratelných i na Wii U), u nichž však musíte oželet HD grafiku.

Odboček Resident Evilu rozsetých napříč zábavním odvětvím je ještě mnohem víc. Jako návod pro všechny začátečníky tento výčet však postačí. Znovu je třeba zopakovat, že příběh Resident Evilu rozhodně není hlubokomyslný, pečlivě provázaný epos s propracovanými charaktery. Za svůj úspěch vděčí i tomu, že do něj můžete naskočit prakticky odkudkoliv. Máte v tom stále guláš a raději byste si o příběhu a lóru do detailů někde přečetli? Hm...

Resident Evil pro nováčky - kde nejlépe začít?
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama