Subnautica – nahlédnutí do hlubin
Preview Subnautica Článek Subnautica – nahlédnutí do hlubin

Subnautica – nahlédnutí do hlubin

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

9

Dobrodružství pod mořskou hladinou volá, ponoříte se do temných vod oceánu?

Reklama

Na trhu je již slušná řádka survivalů, které setrvávají v Early Accessu. Větší část z nich má velmi podobné parametry a z 99 % se odehrávají na souši, kde vás buď loví agresivní hráči, zombie či nenažraní dinosauři. Subnautica se ale oproti majoritě výrazně liší, neodehrává se totiž na suché zemi, ale na planetě pokryté rozsáhlým oceánem. Stejně jako ostatní tituly v tomto žánru již chvíli setrvává v Early Accessu, z kterého se jemu podobní nejsou většinou schopni dostat. Výhodou titulu Subnautica je to, že už v současném stadiu vypadá poživatelně. V jakém stavu ale ve skutečnosti je, se dozvíte v našem preview.

Matný obrys

Subnautica má už v současné Early Access fázi obrys příběhu. Loď Aurora se porouchala a následně spadla na mimozemskou planetu, která je tvořená převážně obří vodní plochou. Naštěstí se vaší postavě podařilo nasednout do záchranného modulu a uniknout v posledních minutách před dopadem. Začínáte prakticky s holým zadkem navlečeným do základního skafandru. Trpíte hladem, žízní a nedostatkem všech předmětů zásadních pro vaše budoucí přežití. Musíte se tedy rychle vzchopit, skočit do rozbouřených vod oceánu a dostat se do stabilní polohy, v které váš život nebude viset na vlásku. Než se vám to ale podaří, zažijete řadu horkých chvilek.

„Na první pohled mě ale k Subnautice nepřivedl vydařený crafting či náročný survival. Byla to nádherná grafika. Ta je v současném stavu asi největším tahounem celé hry.“

Jelikož vás hlad brzo vyžene na lov, je důležité lovit menší rybky, které představují prakticky nulové nebezpečí. Podvodní rybaření časem ale upoutá pozornost větších dravců. Prvním větším druhem, s kterým se setkáte, bude jistě Stalker. Jeho název napovídá o tom, jaká je jeho role v Subnautice. Tento tvor vás loví za pomoci kovového harampádí. To úmyslně rozhází a následně vyčkává na okamžik, kdy se ho hráč pokusí sebrat. V daný moment zaútočí na svou nic netušící kořist. Za předpokladu, že máte dost rybích pochoutek, je zde možnost Stalkera ochočit, přátelství ale trvá jen do momentu, kdy máte dostatek masa. Když dojde, jste pro něj znovu jen velkým kusem flákoty.

Fungující ekosystém

Stalker ale není jediným velkým tvorem, který brázdí oceánem této vodní planetky. I tento druh si musí dávat pozor na větší dravce a živočichy, kteří nedají svou kůži jen tak zadarmo. Dech beroucím dojmem působí například obří Reefback. Ten svou velikostí dokonce předčí vaší ponorku, která se nedá považovat za malé plavidlo, naštěstí se nejedná o agresivního predátora. Tuto pozici si zabral Reaper Leviathan, jeho klepeta dokáží bez problému uchopit váš dopravní prostředek a pěkně si s ním pohrát. Před tímto tvorem je nezbytné uniknout dřív, než se vám začne plně věnovat.

„Největším problémem Subnautica je nedostatek obsahu. Hra je to sice krásná, ale minimálně na mně působí prázdným dojmem, který se dá ještě vyplnit desítkami nových druhů živočichů a rostlin.“

Pestrá fauna je tu hlavně díky stejně bohaté floře. Tu si pro svou potravu vybraly hlavně býložravci a menší rybky. Vám poslouží hlavně suroviny, které se vám z rostlin podaří vydolovat. Vykutané předměty jsou potřebné například k výrobě lepší elektroniky, bez které se moc daleko nedostanete. Poté, co se seznámíte se živočichy a rostlinstvem, je dobré se vrhnout na hledání kovů. Z těch následně postavíte základnu, elementárním kamenem je Titanium. Tato ruda se dá získat jak z již zmíněných kovových kusů lodi, tak i z hnědých valounků, které rozmlátíte klidně pěstí. Pozdější fáze hry vyžadují ale drahé kovy, takže se po čase vydáte do hlubin, protože jedině tam je lithium a zlato, které jsou zcela nezbytné k vystavění lepších ponorek a vybavení.

Oblek na míru

Crafting a celkově výbava jsou v Subnautice na velmi dobré úrovni. Počáteční možnosti jsou sice dost střídmé, ale po pár hodinách je možné najít různé nákresy. Ty za pomoci analyzátoru oskenujete a následně se naučíte nákresy nových plavidel, zbraní a nástrojů na změnu povrchu planety do podoby, která vám bude vyhovovat.

„Předběžný přístup hry je až na pár otravných prvků jedním z nejvyladěnějších, které jsem prozatím měl příležitost ozkoušet.“

Jednou z prvních věcí, které si pravděpodobně vyrobíte, je kyslíková bomba a oblek. Bomba vám značně rozšíří časový úsek, který můžete trávit pod vodou. Oblek má v Subnautice dvě podoby. Buď si na sebe nasadíte antiradiační skafandr, který vás plně chrání před radiací v okolí lodi, nebo nahodíte anti-tlakový úbor a vydáte se do hlubin, kde byste byli bez tohoto kusu výbavy rozdrceni nemilosrdným tlakem.

Fascinující pohled

Na první pohled mě ale k Subnautice nepřivedl vydařený crafting či náročný survival. Byla to nádherná grafika. Ta je v současném stavu asi největším tahounem celé hry. Prozkoumávání mořského dna, které je obaleno v tomto oku lahodícímu hávu, je úchvatným zážitkem. Hlubiny zde mají obrovský potenciál. Otázka je, jestli bude zcela naplněn anebo zůstane poloprázdný, jako je nyní.

Největším problémem hry je nedostatek obsahu. Grafická stránka je sice vydařená, ale minimálně na mně působí prázdným dojmem, který se dá ještě vyplnit desítkami nových druhů živočichů a rostlin. Obsáhlejší příběh či další technické vymoženosti také rozhodně nemůžou uškodit. Je potřeba zaplnit obří díru, kterou uniká potenciál, jenž Subnautica určitě má.

Hodně iritujícím nedostatkem je občasné zjevování předmětů na místech, kde před pár sekundami ani nebyly. Představte si, že plujete s ponorkou a pomaličku sestupujete do temné hlubiny. Každý náraz pro vás může znamenat smrt či zásadní poškození. A najednou vám na hlavu začnou padat obří kameny. Ty vám značně vylepší vašeho miláčka, takže se můžete vrátit do servisu. Tato a podobné situace se při načítání úrovně prostě stávají. Tento otravný prvek ale vývojáři časem opraví, popřípadě přidají obsáhlejší nastavení, které Subnautice prozatím schází. Mimo to, tu máme labilní optimalizaci, díky které frame-rate občas nepříjemně klesá. Ale to se stejně jako zmíněné nešvary dá do pořádku.

Dokáže oslovit

Předběžný přístup hry je až na pár otravných prvků jedním z nejvyladěnějších, které jsem prozatím měl příležitost ozkoušet. Hra jako taková už v této podobě nabídne hráči, který tento žánr vyhledává, desítky hodin kvalitní zábavy a zajímavých zážitků. Časem možná přibude ještě multiplayer a řada dalších prvků, ale na to si ještě budeme muset chvíli počkat. Doufejme, že vývojáři využijí všechen prostor, který mají, a finální verze se stane titulem hodný investice.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama