Vyjádření Herní Asociace k pořadu na ČT2
Novinka Vyjádření Herní Asociace k pořadu na ČT2

Vyjádření Herní Asociace k pořadu na ČT2

Michal Burian

Michal Burian

31

Česká televize na svém druhém programu vysílala ve středu 1. září letošního roku v pořadu Ta naše povaha česká reportáž zaměřenou na počítačové hraní a označila dnešní generaci za posedlou.

Reklama

Česká televize označila dnešní generaci za posedlou a přirovnala počítačové hraní k závislosti na drogách. Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky neváhala a vyjádřila se prostřednictvím tiskové zprávy ke zmíněné reportáži, která je podle nich jednostranná:

Ve středu 1. září ve 20.00 hodin vysílala Česká televize na programu ČT2 dokument z cyklu Ta naše povaha česká s názvem “Posedlá generace”. Pořad se věnoval tematice závislosti dětí na počítačových hrách, internetu a herních automatech. Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky se tímto ohrazuje proti tendenčnímu vyznění dokumentu a uvádí na pravou míru některé dezinformace v dokumentu zmíněné.

Téma závislosti na počítačových hrách a internetu, respektive nadměrného hraní a používání počítače je zajisté závažné a je třeba se mu pečlivě věnovat a zkoumat ze všech možných perspektiv. Autoři pořadu “Posedlá generace” však toto důležité téma uchopili velmi jednostranným způsobem, který podle názoru členů AHP neodpovídá veřejnoprávnímu charakteru televize. Členové AHP považují za nešťastné především to, že v pořadu byl zcela ignorován jakýkoliv opoziční názor na probíranou problematiku. Zatímco renomovaní psychologové a psychiatři z celého světa stále nemají jasno, zda je vůbec možné patologické hraní považovat za závislost, v pořadu “Posedlá generace” je pravidelné hraní her bez zaváhání přirovnáváno k používání tvrdých drog. Takové srovnání psychické a fyzické závislosti považujeme za neobjektivní a odborně zpochybnitelné.

AHP se snaží o osvětu směrem k rodičům a i do budoucna chystá v tomto ohledu další aktivity. Cílem je informovat rodiče o náplni her, jejich možných pozitivních i negativních dopadech na děti a možnostech, jak předcházet možným problémům. Více informací o tomto tématu je možné najít na stránkách www.herniasociace.cz v sekci „Pro rodiče“.

Z hlediska orientace veřejnosti již několik let funguje celoevropský systém hodnocení her PEGI, který pomáhá rodičům činit informovaná rozhodnutí při nákupu her. Každá hra prodávaná v ČR a SR je zřetelně označena číslem, které vyjadřuje minimální věk hráče daného titulu. Asociace herního průmyslu ČR a SR systém PEGi plně podporuje a aktivně se zasazuje o jeho ukotvení v legislativě ČR i SR. Každý rodič si s pomocí hodnocení her PEGI může přímo v obchodě nebo dodatečně na webových stránkách www.pegi.info, které jsou dostupné i v češtině, zjistit, zda je vybraná hra vhodná pro jeho potomka.

AHP zde existuje právě proto, aby mohla být účastníkem podobných diskusí, je připravena být nápomocna svým odborným názorem tak, aby veřejnosti obdržela objektivní informace za účelem následného kvalifikovaného rozhodnutí při nákupu her.

Celou reportáž si můžete pustit na stránkách České televize.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama