Gameplay trailer z  The Phantom Pain ukazuje masivní možnosti správy Mother Base
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Novinka Gameplay trailer z The Phantom Pain ukazuje masivní možnosti správy Mother Base

Gameplay trailer z The Phantom Pain ukazuje masivní možnosti správy Mother Base

Jan Kalný

Jan Kalný

22

Jako by nebylo všeho dost, tak tu máme ještě třicet minut ze hry. Půl hodiny záběrů, které ukazují ohromné „RPG” prvky hry. Jste připravení velet vlastní armádě a spravovat vlastní základnu?

Reklama

Pokud vám nestačil nový trailer, nebo zpráva, že PC verze hry vyjde ve stejný den jako ty konzolové, možná vás potěší nové video, které se objevilo na YouTube kanále Konami. V něm nám tvůrci představí něco, o čem se víceméně zmiňovali jenom bokem. Samotnou Mother Base. Ano, tu Mother Base, takovou tu obrovskou základnu na moři, určitě si na ni vzpomínáte.

Video začíná tím, že se podíváme ve vrtulníku kolem samotné nerozvinuté základny. Po vystoupení a hned po tom, co od Ocelota získáme fulton, se vydáváme prozkoumat celou oblast. Během toho nám komentátor pěkně vysvětlí, že je jen a pouze na vás a je vaším úkolem získávat lidi v závislosti na jejich schopnostech.

Krátce na to se podíváme na první tým, který budeme moci spravovat – R&D. Lidi, které do tohoto týmu naverbujete, budou zodpovědní za výzkum, výstavbu a výrobu všech technologií a zbraní, které budete moci poté vytvořit a využívat. Mezi ně patří samozřejmě zbraně, vylepšení, ale také různé efektivní (a efektní) hračky, které si budete moci s sebou vzít do akce. Jako třeba maskovací kamufláž, která vás téměř zneviditelní. Ale nebojte, tyhle over-powered věci mají i svá negativa.

Druhým týmem jsou bojové jednotky. Ty budete naopak moci posílat na různé mise po světě a pokud uspějí, přivezou nějakou tu odměnu. Co mě osobně ovšem překvapilo, je i to, že budete moci hrát za kohokoliv z vaše týmu. A nebude to jen tak pro efekt. Někteří členové týmu totiž budou mít speciální dovednosti, které můžete během mise nebo ve světě použít. Ve videu je například vidět botanička, pomocí které můžete snadno identifikovat a sbírat byliny, pomocí nichž budete moci (pravděpodobně) vytvořit různé léky a prášky.

Třetím ukázaným týmem je podpora. Ta vás bude v misích, zcela nečekaně, podporovat. Nebudou vám ale posílat transparenty se slovy „To zvládneš!“ nebo „Nevzdávej se!“, ale budou vám posílat náboje, zbraně nebo vozidla, pokud to bude třeba. No a pokud jste jó akční typ hráče, tak nálety, rozptýlení a krycí palba jsou také možnosti. V obou případech si ale budete muset dávat pozor na herní měnu GMP, protože v této hře není skoro nic zadarmo. Čím lepší vás podpůrný tým je, tím rychleji budou všechno dělat. No a pokud je váš tým úplně úžasný, můžete z nich udělat čaroděje a budete moci kontrolovat počasí. Ale ani to nejspíš nebude zadarmo.

Další týmy už nám nechtěli vývojáři ukázat, ale dočkáme se například týmu, který nám bude dávat informace, nebo lékařského týmu. Spekuluje se také nad speciálním týmem určeným pro vlastní Metal Gear. Ale tím samotné video zatím nekončí, jsme teprve před třetinou.

Na Mother Base bude pořád co dělat a ve videu nám tak tvůrci ukáží několik věcí. Když například přijdete k rekrutovi, tak vám zasalutuje a zároveň mu to zvýší morálku. Všude po základně také můžete narazit na surové diamanty, které vám přidají GMP, takže je dobré je hledat a sbírat. Můžete také například odposlouchávat rozhovory a sprchovat se (fakt si nedělám srandu), což po čase ovlivní vaše schopnosti na bojišti i to, jak se k vám budou ostatní chovat nebo jak vás přivítají po příjezdu.

Po Mother Base budete také moci sbírat plakáty, které poslouží nejen jako sběratelské věci, ale také budou mít ve hře určité využití. O které se komentátor nepodělil. Pravděpodobně je budete moci nalepit na svou bednu.

Na základně se také budete moci cvičit ve střelbě. Zároveň bude vaší povinností dohlížet na chod celé armády. Tu a tam se může objevit nějaký konflikt a je na vás, aby všechno běželo hladce.

Tím by končila první polovina videa. Ta druhá se zaměřuje na FOB – to znamená forward operating base – kterou budete aktivně využívat pro multiplayerový režim. Tyto volitelné a nepovinné základny si budete moci postavit různě po světě. Odlišné lokace budou mít dostatek nebo nedostatek různých materiálů, pomocí kterých můžete rozšiřovat Mother Base jako takovou.

Jejich hlavním úkolem ale je, jak už bylo řečeno, multiplayerový mód. Ostatní hráči totiž budou moci vaše základny napadat, aby vám ukradli materiály a možná i pár lidí. Abyste něčemu takovému zabránili, musíte rozšiřovat nejen týmy, ale i veškerou obranu. V misích si tak můžete najít nějaké to dělo nebo obrannou věž, které pak budete na základnách mít. Samozřejmě budete také muset nějaké vybavení vyvíjet. Jde například o lasery nebo drony. A následně budete muset všechno sami dát na pozice, aby byla obranná složka nejefektivnější.

V téměř celém zbytku videa pak uvidíme hraní jak za obránce, tak útočníka společně s ukázkami nového vybavení, zajímavostí, taktik a dalších informací. Pokud například máte přátele, můžete je požádat o pomoc s obranou.

Zpátky na Mother Base se nám pak finálně ukáže několik dalších zajímavostí. Cestovat mezi základnou, pokud už je opravdu velká, můžete například v krabici pomocí místní pošty. Nebo pomocí helikoptéry a zároveň tak obdivovat svou malou armádu a poslouchat nějakou oblíbenou hudbu.

Také dostaneme pár informací o izolované plošině specializované pro zvířata, fungující něco jako zoo pro živočichy, které během misí unesete. Ale jak nás komentátor ujišťuje, ve hře je stále spoustu věcí, které musíme objevit sami.

Na závěr této dlouhé novinky jen dodávám, že hra vychází už 1. září na konzole PlayStation a Xbox, stejně tak jako PC. Máte mé osobní povolení ječet nadšením.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama