Česká herní scéna za rok 2011 v číslech a faktech
Novinka Česká herní scéna za rok 2011 v číslech a faktech

Česká herní scéna za rok 2011 v číslech a faktech

Michal Burian

Michal Burian

12

V České republice hraje videohry téměř 30 procent dospělé populace. Většinou jde o muže ve věku 18 až 29 let, hráčské populaci se ale neztrácejí ani ženy.

Reklama

Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky zveřejnila brožuru, která odhaluje výsledky průzkumu české herní scény.

Publikace nese název „Herní průmysl v roce 2011 – Základní informace o trhu s videohrami v ČR” a vyplývá z ní, že v České republice hraje hry 27,8 % populace starší 15 let. Hrám se věnují především muži (63,1%) a 67,4% hráčů spadá do věkové kategorie 18–44 let

„Výsledky průzkumu se v základních parametrech příliš neliší od podobných čísel známých ze západní Evropy. Je zřejmé, že český herní trh se svou strukturou pomalu přibližuje vyspělým zemím,” poznamenává viceprezident AHP Martin Bach.

Z průzkumu se dále dozvíme, že 27,8% populace ČR hraje hry na PC, konzolích nebo mobilních telefonech z toho 63,1% mužů a 36,9% žen.

80 procent českých domácností je vybaveno výkonným PC nebo notebookem, 17% herní konzolí, 19% chytrým mobilním telefonem, 6% handheldem a 17% žádným herním zařízením.

58% domácností uvedlo, že nevlastní žádnou hru. V 25% vlastní jednu až pět her.

33,3 procent dotázaných si nekupuje hry, 39,8% si kupuje méně než 3 hry do roka, 21,1 procent si kupuje 3-10 her do roka, 5,1% si kupuje novou hru každý měsíc a pouze 0,7% si kžadý měsíc koupí více než jednu hru.

14,7 procent si hry stahuje z internetu. 16,8% si hry kupuje v internetových obchodech, 21,9 procent si hry kupuje v kamenných specializovaných prodejnách s hrami a 1,8 procent si hry kupuje v digitální podobě přes Steam apod.

Zarážející je zjištění, že Česká populace nezná systém věkového hodnocení PEGI.

Co je PEGI?

Pan-European Game Information (PEGI) je věkový rating, který byl založen se snahou pomoci evropským rodičům činit informovaná rozhodnutí při nákupu videoher. Byl spuštěn na jaře 2003 a nahradil řadu národních ratingových systémů jednotným evropským řešením, které nyní využívá takřka 30 zemí (Rakousko, Dánsko, maďarsko, lotyšsko, Norsko, Slovinsko, Belgie, Estonsko, Island, Litva, Polsko, Španělsko, bulharsko, Finsko, Irsko, lucembursko, Portugalsko, Švédsko, Kypr, Francie, Izrael, malta, Rumunsko, Švýcarsko, Česká republika, Řecko, Itálie, Nizozemí a Spojené království)

Systém je podporován hlavními výrobci herních zařízení včetně Sony, Microsoftu a Nintenda, jakož i vydavateli a tvůrci videoher v Evropě. Věkový rating PEGI byl založen Evropskou federací interaktivního software (ISFE).

Více informací se dočtete v publikaci, kterou si můžete stáhnout na stránkách http://www.herniasociace.cz (přímý odkaz – 3,2 MB, PDF).

Výzkum, ze kterého publikace vychází, byl realizován v dubnu 2011 agenturou Factum Invenio. Probíhal metodou telefonického dotazování s podporou počítače (CATI) a zúčastnilo se jej 1002 respondentů vybraných kvótním výběrem. Vzorek odpovídal struktuře populace České republiky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama