Scénárista Rogue One: Star Wars Story kritizuje EA
Novinka Scénárista Rogue One: Star Wars Story kritizuje EA

Scénárista Rogue One: Star Wars Story kritizuje EA

Michal Burian

Michal Burian

33
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Jsme za polovinou exkluzivní dohody a vznikly jen dvě hry.

Reklama

Gary Whitta, jeden ze scénáristů filmu Rogue One: Star Wars Story, se opřel do společnosti Electronic Arts poté, co vyplulo na povrch zrušení hry ze světa Hvězdných válek. Informovali jsme zde a zde.

Než se podíváme na jeho vyjádření, musíme si něco povědět. EA získali v roce 2013 exkluzivní smlouvu s Disney ohledně Star Wars, která jim zaručuje výhradní právo na vývoj a vydávání her z tohoto oblíbeného universa. Z dohody měly vzniknout velkolepé hry, místo toho se ale vývojáři plácají v bahně a fanouškům zůstávají oči pro pláč. Především poté, co byl zrušen projekt studia EA ve Vancouveru. Ti byli pověřeni, aby přetvořili nadějnou akční adventuru od Amy Hennig (scénáristky Uncharted). Ani to se ale hlavounům v EA nelíbilo a místo toho se rozhodli pro menší, méně pracný projekt, který nezabere tolik času a bude moci vyjít dříve.

„Desetiletá dohoda byla podepsána v roce 2013 (mezi Disney a EA, poz. redakce). Jsme v podstatě za polovinou smlouvy. A teď si představme, že jsem Bob Iger, jsem šéf Disney a volám do EA, abych zjistil, jak to vypadá. Udělali jsme dvě hry Battlefront. Jedna z nich neměla vůbec žádný příběh, obě byly zpočátku průměrná a jedna z nich měla velké fiasko kvůli mikrotransakcím. To poškodilo nejen EA, ale i Disney a Star Wars značku,“ myslí si scénárista.

„Měli jsme dobrodružnou lineární hru ve stylu Uncharted, kterou vyvíjela scénáristka Uncharted, pravděpodobně jedna z nejlepších příběhových návrhářek v oboru. Vypadalo to fenomenálně. ZRUŠENO. Peníze se využily pro novou, větší, ambicióznější hru v otevřeném světě studia EA Vancouver... Taky ZRUŠENO. Dobře, co tam ještě máme... nic. To jsme udělali za pět let.“

Whitta je prvním člověkem spojeným se Star Wars, který se navezl do Electronic Arts. Jak to vidí vedení Disney, to bohužel nevíme. Dle scénáristy nebude mít ani jedna strana zájem smlouvu prodloužit. Otázkou je, zda se případně najde někdo jiný a zda vůbec budou mít v Disney zájem zkusit spolupracovat s jinou společností. Údajně o Star Wars značku projevil zájem Ubisoft.

Abychom byli fér, tak Respawn, kteří přišli se střílečkou Titanfall, na letošní podzim chystají Star Wars Jedi: Fallen Order. Má jít o akční adventuru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama