Švédsko není proti pirátství, podporuje ho
Novinka Švédsko není proti pirátství, podporuje ho

Švédsko není proti pirátství, podporuje ho

Michal Maliarov

Michal Maliarov

33

Server Kotaku dokázal přeložit velmi zajímavý průzkum švédské vlády. Ten poukazuje na to, že je pirátství v některé míře dokonce prospěšné.

Reklama

Některé zákony ve Švédsku tak oficiálně dovolují stahovat warez pro své osobní užití. Ba co více, pirátství prý lidi nutí kupovat ještě více. Průzkum využíval mnohé vlastní zdroje, a také informace z podobného německého výzkumu z roku 2009. Z toho pak vyplývají dva závěry.

Za prvé, nejaktivněji stahovaný obsah (hry, filmy a hudba) v žádném případě neovlivnil prodeje v tom kterém segmentu trhu. Zisky byly stejné a lidé utráceli stejné částky v každé oblasti trhu, nezávisle na tom, zda pirátství využívají či nikoliv.

Za druhé, pirátství dokonce povzbudilo zákazníky a donutilo je k většímu utrácení i za to, co předtím stáhli. Pro příklad, ti, kdo stahovali pirátské kopie her, se pak ukázali být jejich nejčastější a nejaktivnější kupující. Podobná „omluva“ se používá dost často, švédská vláda tomu ale zdá se věří.

Ačkoliv se průzkum zaměřoval pouze na jeden stát, jsme si jisti, že by podobný systém šel využít i v mnoha jiných zemích. A co více, možná by jejich ekonomice i prospěl. Neboť každý ví, že zakázané ovoce je to nejsladší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama